Over Culemborg Bijvoorbeeld

U bent hier

De Stichting Culemborg Bijvoorbeeld

De Stichting Culemborg Bijvoorbeeld is verantwoordelijk voor de organisatie van een jaarlijks terugkerend evenement dat steeds plaatsvindt in het weekend van de tweede zondag van juli. De naam van het evenement is ontleend aan de VPRO-serie ‘Culemborg Bijvoorbeeld, een real life soap uit de jaren 70’. De Stichting heeft geen winstoogmerk en ontvangt haar inkomsten voor een deel uit gemeentelijke subsidies, maar voor het grootste deel uit sponsoring en opbrengsten van de verhuur van marktkramen en foodstands. De organisatie bestaat naast vijf bestuursleden uit een zeer groot aantal vrijwilligers, die er elk jaar weer volop tegenaan gaan.

Hoe het begon

De eerste editie kwam op een bijzondere wijze tot stand. In een ver verleden hebben Schalkwijk en Culemborg gevochten om een eilandje in de rivier de Lek. Schalkwijk bestond als dorp 850 jaar en vroeg Culemborg om voor die gelegenheid de rivierslag na te bootsen. We schrijven 1987. Watersportvereniging De Helling werd erbij gehaald, er werden boten et cetera opgetrommeld en er werd van alles georganiseerd op de Lek en tegelijk ook maar in de stad, want het leek de organisatie wel een leuk feesie te worden. Op het laatste moment trok Schalkwijk zich terug. Culemborg had echter al zoveel geregeld, dat besloten werd zelfstandig een feest te organiseren. ‘Culemborg Bijvoorbeeld’ was geboren. De organisatie had er niet direct zoveel van verwacht, maar het werd een klinkend succes met een enorm aantal bezoekers.

Vanwege het enorme succes is besloten om het volgend jaar weer een dergelijk evenement te organiseren. En zo is het gebleven. Tot 2009 was de organisatie in handen van de gemeente, maar vanaf 2011 heeft de stichting het overgenomen als zelfstandige particuliere organisatie.

Het programma

Het programma start altijd op vrijdagavond met muziek bij de jachthaven. Op de beide andere dagen zijn de vaste elementen: veel muziek op diverse podia, uiteenlopende attracties, een groot aantal activiteiten in de haven en op de rivier en een braderie door de gehele binnenstad met foodstands en verschillende markten, zoals een boekenmarkt, een jaarmarkt, een kunstmarkt en een verzamelmarkt. Bekijk het programma maar eens en u zult zien dat u het weekend vibrerend wordt bezig gehouden.